Wat is sportfysiotherapie ?
Patiënt gerichte trainingsschema’s
Een sportfysiotherapeut heeft een goed inzicht wat er tijdens het sporten gebeurt en kan daarom goed inschatten hoe u geblesseerd bent geraakt. Als sportfysiotherapeut weet hij hoe belangrijk de sport voor u en uw vereniging is. Dit ziet u terug in het behandelplan en revalidatieschema dat hij met u maakt. Enerzijds afgestemd op uw mogelijkheden en anderzijds op de sport die u beoefend.
De sportfysiotherapeut kijkt ook naar uw motoriek, analyseert hoe de sportblessure is ontstaan en betrekt aspecten als coördinatie,snelheid ,lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen in zijn behandeling. Eventueel in overleg met uw trainer kunnen we de therapie afstemmen op de sport die u beoefend. U merkt dat u een stuk makkelijker praat met een specialist die u als sporter benaderd.
Alternatieve trainingsschema’s
U wilt als sporter zo snel mogelijk weer uw sport op het oude niveau kunnen beoefenen, dit kan desnoods met een alternatief trainings- schema, dit betekend, u behoud uw conditie, maar u kan of mag het aangedane gewricht of de spier tijdelijk niet volledig belasten. Samen zoeken we een andere manier voor u om te kunnen blijven sporten. bijvoorbeeld: U bent schaatser en heeft een overbelasting van de kuitspier en kan hier niet mee schaatsen, dan is het vaak heel goed mogelijk dat u wel kunt fietsen omdat dit minder belastend is voor de kuitspier. Zo blijft u in conditie. Fietsen en schaatsen is prima te combineren, want ook hier kijkt de sportfysiotherapeut naar.
Preventieve/gewrichtsbeschermende therapieën
Aanmeten van een brace en aanleggen van een tape. Mobiliserende technieken (manuele therapie) ondersteunende behandelapparatuur.
Onderzoek en behandeling
Tov. een normaal fysiotherapeutisch onderzoek zal er meer aandacht besteed worden aan het moment waarop de klacht optreedt tijdens de sportspecifieke beweging. Tijdens de behandelingen zal veelvuldig geëvalueerd worden hoe het met de klacht gaat om zo spoedig mogelijk weer verantwoord met de training te kunnen beginnen en zo te komen tot een snelle sporthervatting op wedstrijdniveau, indien van toepassing.
Robert van Woensel heeft in de afgelopen jaren de cursus tot sportfysiotherapeut (SWSF/NPI) gevolgd. Henk een verkorte cursus (SNGR). Tevens zijn wij actief geweest in de begeleiding van voetbalverenigingen (SV Beverwijk-jeugd en damesteams, KIC zaterdag selectie), Tennisvereniging (HTV Assumburg) en hebben wij tape-voorlichting cq. cursus gegeven bij een EHBO vereniging in Beverwijk/Heemskerk.
Momenteel hebben wij geregeld patiënten met sportblessures, die ingestuurd worden vanuit de plaatselijke sportverenigingen. De belangrijkste verenigingen in Westzaan zijn de korfbal en de voetbalvereniging.